
کتاب دیالکتیک روشنگری
پدیدآورنده: تئودور آدرنو
مترجم: مراد فرهادپور
ناشر: هرمس
اگر بخواهیم کتاب بسیار مهم دیالکتیک روشنگری را در بخشهای چهارگانۀ تعیین شده، بررسی و ارزیابی کنیم – یعنی: ۱) معرفی کلی اثر و مولف؛ ۲) تحلیل بیرونی و محیطی اثر؛ ۳) تحلیل درونی اثر؛ و ۴) نقد و ارزیابی کلی اثر- نخست لازم است بدانیم این اثر افزون بر این که به واقع بحثی در فلسفۀ اجتماعی است، کیفیت فلسفی، تاریخی و ادبی آن نیز به طور مستقل قابل تامل میباشد، ولی این جنبههای دومی در حوزۀ بررسی حاضر قرار نمیگیرد.
در معرفی اثر و نویسندگان آن، اشاره میکنیم که آفرینش این اثر از بنیاد متاثر از شرایط سیاسی- اجتماعی اروپای دوران نازیسم و مخالفت جدی آدورنو و هورکهایمر با فاشیسم هیتلری و ترس از بازتولید آن در آینده و در جای جای جهان است. نویسندگان این اثر (همچون دیگر یاران مکتب فرانکفورت) شرایط تاریخی دوران نازیسم را دهشتناک و غیر قابل تحمل معرفی میکنند و به تحلیل پیامدهای زیانبار آن یعنی اشاعۀ سلطه، جامعۀ مدیریت شدۀ تودهای و صنعت فرهنگ میپردازند و به همین خاطر همچون فیلسوف رمانتیک فرانسوی، ژان ژاک روسو، عقلانیت و تمدنی را که ارمغان رنسانس و روشنگری است به طور ریشهای به نقد میکشند. آنها هدف خودشان از نوشتن این کتاب را چنین بیان میکنند: “هدفی که پیش روی خود نهاده بودیم چیزی کمتر از این نکته نبود که چرا نوع بشر به عوض پا نهادن به وضعیتی حقیقتاً انسانی [که ادعای اصلی رنسانس بود] بیشتر و بیشتر در نوع جدیدی از توحش غرق میشود؟” (ص ۱۷). بنا بر این اثر مزبور، عمدهترین متن، یا حداقل از جمله عمدهترین متنها، در پیریزی دیدگاهی است که به زودی به عنوان ‘نظریۀ انتقادی’ مکتب فرانکفورت نام گرفت.
کتاب مرگ تراژدی
پدیدآورنده: جورج اشتاینر
مترجم: بهزاد قادری
ناشر: بیدگل
همه انسانها در زندگی با تراژدی آشنایند. اما تراژدی، به عنوان صورت نمایشی، جهانشمول نیست.
کتاب کهنالگوهای سینمای ایران
پدیدآورنده: بهزاد عشقی
ناشر: نگاه
تاریخ سینمای ایران به تعبیری تاریخ تیپ های تکرارشونده ای است که در فیلم های مختلف تکثیر می شوند و معمولا متأثر از تحولات اجتماعی تغییر چهره می دهند و در مواردی نیز از قطب مثبت داستان به قطب منفی می کوچند. از دید یونگ، کهن الگوها تمایل کلی ذهن برای تولید اندیشه های مشابه و یکسان است، گنجینه ای از سنت های دیرینه است که در ناخودآگاه جمعی هر ملتی جمع می شود و در قالب تصاویر و انگاره ها و چهره های مثالی به جلوه درمی آید. کهن الگوها قدرت و مانایی بسیاری دارند و سرشار از معانی متنوع اند و بر کنش های جمعی افراد تأثیر می گذارند. این الگوها گاهی در اشکال نقاشی و معماری و صنایع دستی، گاهی در شکل ریاضی و هندسی، گاهی هم در قالب چهره هایی همچون، پیردانا، سایه، مادر، مکار، زن اهریمنی، موعود، و بسیاری دیگر، پدیدار می شوند. چهره هایی که ریشه در باورهای دیرینهٔ اقوام دارند و قرون و اعصار را در می نوردند و با زمان کنونی وارد مکالمه می شوند و تاحدود زیادی بر باورهای امروزی تأثیر می گذارند. به این اعتبار از گذشته گریزی نیست، و چه بخواهیم و چه نخواهیم، از الگوهای کهن میراث می بریم و آن را در شکل های جدیدتر باز تولید می کنیم.
کتاب عشق سالهای فیلمفارسی
پدیدآورنده: بهزاد عشقی
ناشر: نگاه
در این کتاب نوزایی سینمای ایران از بطن سینمای فیلم فارسی و بر آمدن فیلم سازان تاریخ سازی چون مسعود کیمیایی و داریوش مهرجویی و دیگران، با نگاهی جامعه شناختی مورد واکاوی قرار می گیرد. شخصیت های ماندگار و اقتباس ادبی، سینمای خیابانی و ناتورالیسم ایرانی، شیدایی و عقلانیت مدرن و سینمای پرویز کیمیاوی، سیاست حذف و بازی کی بود کی بود من نبودم، ستاره مرده است و دیگر نمی میرد، از کیارستمی استالین نسازیم، دروغ خوانی و تاریخ، ارجاع های فرهادی و گفتگوهای بینامتنی و… از جمله مباحثی است که در این کتاب طرح می شود. ما این داستان را از واپسین سالهای دهه چهل شروع می کنیم و تا به امروز می رسیم که سینمای هنری ایران به مهم ترین سفیر فرهنگی این سرزمین در محافل جهانی بدل گشته است.
کتاب رازها
پدیدآورنده: کنوت هامسون
مترجم: قاسم صنعوی
ناشر: گل آذین
کنوت هامسون،نویسنده بزرگ نروژی و برنده جایزه نوبل ادبی،در این داستان غمانگیز عاشقانه،لایههای پیدرپی ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه قهرمانش ناگل را آشکار میکند و از خواننده دعوت به عمل میآورد که خود به تفسیر و تعبیر اعماق و افکار او بپردازد.
کتاب گفتوگو با مرگ
پدیدآورنده: آرتور کستلر
مترجم: نصرالله دیهیمی | خشایار دیهیمی
ناشر: نشر نی
این کتاب شرح چند ماه زندانی است که آرتور کوستلر در جریان جنگ داخلی اسپانیا سپری کرده است. چند ماهی که در انتظار اعدام سپری شد و یکی از مستندترین آثاری است که درباره این دوره از تاریخ اسپانیا نوشته شده است.
- تازههای نشر قبلی را از اینجا دنبال کنید.